Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak Vietnamci vaří rýži?

Od: kecal odpovědí: 42 změna:

Jak Vietnamci nebo v čínské restauraci vaří rýži?Když ji uvařím doma ve vodě tak je nedobrá,rozměklá.Oni ji mají dobrou,suchou,tvrdou,bez vody.

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Vietnamci mají velice dobrou základní surovinu a vaří ji v rýžovaru. *palec* Doma před vařením je potřeba buď rýži hodně propláchnout, až teče čistá voda nebo ji propláchnout na sítu vařící vodou anebo na oleji orestovat cibulku, vlastně zpěnit a pak spolu s tou cibulkou rýži chvíli, za stálého míchání, osmažit. A pak teprve dolít 2 díly vody, osolit, případně okořenit nebo přidat zelenou petrželku, mandle, olivy nebo neco. *hej*V podstatě jde o to, zbavit se vyplachováním nebo smažením rýžového pudru, který udělá rýži lepkavou. Na kaši nebo nákyp tyto procedury vynecháme. ;)

Ale vietnamci dělají rýži právě lepkavou - kvůli hůlkám, kterými to jedí.

Je to o kvalitě rýže.Není na světě jen ta,kterou si koupíte v supermarketu.Asiaté rádi vaří rýži Basmati,postup uvedla "babkazov",rýže se orestuje,přidají se nějaké ty suroviny a zalije horkou vodou,poměr voda-rýže je důležitý.Po uvaření lehce promícháte vidličkou a můžete pozvat vietnamce na super baštu.

To není pravda. Lepkavá rýže se používá do Suchi. A i já umím chytnot do hůlek, třeba i jedno zrnko rýže, a vložit do úst. A to nejsem vietnamec. Prostě se to musí umět.

ladinpraha*
hodnocení

1x

Jak bylo řečeno, žádný sáčkový hnus. Obyčejnou rýži, jeden díl rýže, dva díly vody, na plotně přivedu k varu a pak na hodinu strčím do trouby. Samozřejmě na cibulce. Ještě se nestalo, že by se nepovedla.

hodnocení

1x

čtu odpovědi a nestačím se divit... samej odborník na vietnamskou kuchyni... rozhodně nepoužívají basmati - ta má dlouhá zrna.

číňani vaří dobrou rýži tak, že hlavně používají jasmínovou rýži a tu uvaří v hrnci na rýži. pro domácí použití by asi stačil i tento:

aukro.cz/hrnec-na/...

Já napsal Asiaté,nikoliv vietnamci.Ti se můžou až pozvat na baštu.S Asiaty dělám v práci a vidím,co vaří.

extensia*

přesně tak, prodávala jsem před lety na tržnicích a už tenkrát ji vařili ve speciálních el. hrncích a to rýži jasmínovou. Vozili mi ji 5 kg za 15O,- Jedli ji samotnou, podlitou čínskou inst.polívkou a k tomu ji zapíjeli uvařenou oslazenou vodou. Jsou to velice skromní a šetrní lidičky

olaf71*

ano a zároveň jsou to zloději, vyděrači, neplatiči daní, vrazi,ignoranti a dál nemusím psát

? co tím chtěl olaf říct? znám mnohem problémovější občany této země. viz. francie, největší británie... k nám to přijde také...

extensia*

co vám provedli, že se takhle vyjadřujete olaf.

bb*

Jo na sobě jsou skromní, běžte k nim nakoupit, všechno předražené, Já je považuju za zlodějě. Mamínka si u nich koupila boty a když se jí hned rozbilyy šla je vyměnit měla jste slyšet jak ten vienamec nadával, bála se ho a utekla. Přijdete do prodejny, nepozdraví, jdete ven taky ne. Ted mi určitě napíšete, že se mezi nima najdou i slušní, ale to je malé procento, i když se tváří, tak rádi nás nemají, ale naše peníze ano. Co se týče rýže nakupujou určitě tu nejlevnější co je na trhu, běžte se podívat do Kauflandu, když je akce, tak se to tam vietnamcema jen hemží, koupí to za pakatel, ale pak to mnohonásobně našim lidem prodají. Ale pořád jich tady přibývá, proč tomu nerozumím.

vladislav*
hodnocení

1x

Rýži z papírového sáčku propláchnout v cedníku studenou a pak horkou vodou. V kastrolu rozpálit lžíci oleje a na něm rýži opražit. Nalít dvojnásobné množství vody, co bylo rýže, osolit, doprostřed vložit oloupanou cibuli se zapíchanými čtyřmi kusy hřebíčku, přivést k varu a pak vložit do rozehřáté trouby a dusit pod pokličkou dvacet minut. Pak je rýže akorát. Když se dá víc vody, je rýže měkčí a lepivější, když míň, je tvrdší. Já vkládám rýži do trouby hned po zalití vodou a zhruba po 25min zkontroluji. Když je voda odpařená, je rýže hotová.

hankauk*
hodnocení

1x

Celá léta děláme v rodině rýži naprosto stejně a v tradici pokračuji... Do kastrolu dám trochu oleje a do zahřátého vysypu hrnek rýže. V poslední době se mi nejvíce osvědčila rýže basmati. Rýži předtím neoplachuji. Můžete to udělat, ale v tom případě nestačí okapat, ale měla by být suchá - takže nechat například na táce oschnout. Rýži na oleji nechám zesklovatět a pak do ní přileji dva hrnky vařící vody. Osolím, nemíchám. Přiklopíte pokličkou a stáhnete plamen na minimum na nejmenší plotýnce. Nejlepší je mít pokličku s dírkou, kudy uniká pára. Pokud poklička dírku nemá bude vám ji pára asi neustále nadzvedávat. Stav rýže můžete průběžně kontrolovat. Rýže je hotová, pokud je voda vyvařená. Vždycky můžete vidličkou zkontrolovat, jestli máte ještě v hrnci vodu a ochutnat. Někdy se stane, že je rýže tvrdší a musíte trošku vody dolít. Hrnec nakonec vždycky můžete strčit na pár minut do peřin, kde rýže bez problémů "dojde" a i ji tam uchováte teplou. Přítel vařil rýži stejně jako těstoviny a nechápal, že vařím rýži jinak. Teď už ji chce pouze "po našem".*palec* Pokud si chcete udělat např. kari rýži, přihoďte kari do hrnce v momentě, kdy dáváte rýži na olej. Rýže chytí žlutou barvu a kari chuť.

kaci
hodnocení

1x

Já se z vás tady všech zblázním... Ani jedna odpověď přímo na otázku.. Jednoduše..bez rýžovaru se VIETNAMSKÁ rýže udělat nedá. A je to jednodušší, než udělat českou rýži! Koupit jasmínovou rýži PŘÍMO na tržnici nebo ve vietnamských potravinách, kterých je všude mraky. Tam můžete koupit i rýžovar, cca 700 Kč ten střední, pro 3 osoby akorát. Rýži neproplachovat, proste nasypat do hrnce, dvakrát tolik vody co rýže a zapnout hrnec, vypne se cca po 10 minutách sám. Poté jen promíchat a hotovo. Žádná cibule, hřebíček ani restování!

masoni2

ani jedna odpověď přímo na otázku?

kecáte :) 1. 7. 2011 v 21:30 jsem napsal to samé, co vy!

ale skoro po čtyřech letech je to asi jedno...

bena*
hodnocení

0x

Nesmíte kupovat tu ve varných sáčcích, ale tu normální, co je v papírovém pytliku jako cukr. Tuhle musíte vařit, aby byla opravdu dobrá. případně vařit v páře.

1jara*
hodnocení

0x

Dobrý den, rvně propláchnout horkou vodou, pak nasypat přímo do hrnce s vařící vodou, nechat asi 6-10 minut vařit, slít přebytečnou vod necat tak 3mm nad rýži. Potom dát pod pokličku na 15-20 minut do vyhřáté trouby na maximum. Snad se povede.

doplněno 01.07.11 18:04:

Mám tam hrubky: 1) prvně, 2) nechat

lally*
hodnocení

0x

POužívám dlouhozrnou rýži parboiled. Důkladně ji propláchnu vodou aby se odplavil škrob pak nasypu do vroucí osolené vody a vařím dle návodu na sáčku. Poté zcedím a rýže zůstává sypká, nelepí se. Je nutno použít správný druh rýže. Každý druh je jiný a určený k přípravě jiných pokrmů resp. jestli má být lepivá nebo sypká. Lepivost rýže se ovíjí od toho, jak moc pojme zrno vody.

bb*

Já rýži odměřím, jeden hrnek obyčejné rýže propláchnu 3x vlažnou vodou, v cedníku nechám odkapat, Nasypu do kastrůlku a dám 1 a půl toho hrnku vody, sůl, cibuli propíchanou hřebíčkem a tuk máslo nebo olej, nechám zavařit na sporáku, a pak dodělat v troubě. Je výborná. To nás tak učili ve škole, lety ověřěné v praxi.

Tak napřed na sporáku a pak ještě rozpalovat troubu, kvůli troše rýže. Tak to skutečně bylo možné před lety, kdy nestála energie to, co dnes.

kubos

Parboiled je jeden z největších hnusů co se týká rýže. To je mor. A nešvar velkokuchyní. Jinak my kupujeme nejčastěji jasmínovou. Po propláchnutí vhodíme na trochu rozpáleného oleje. Po lehkém osmažení vlijeme vodu. Max 1,5 násobek množství rýže. Koření a sůl dle vkusu každého soudruha. Necháme rozvařit, stáhneme teplo a necháme tak 15-20 minut pracovat. Potom po babičkovsku zabalíme do deky nebo do peřin.

lidus*
hodnocení

0x

Základem je kvalitní rýže, 1 odměrka rýže a skoro 2 odměrky vody, rýži propláchnu, orestuju na cibulce, zaleju a vařím, když vře vypnu a schovám pod peřinu. Někdy když se nesní tak jí na pánvy s trochou oleje opeču-trvá to dost dlouho. Pokud ale znám jednu vietnamskou rodinu tak ta vaří rýži co se lepí aby se dala jíst hůlkama.

annyfi*
hodnocení

0x

spíš než vaření rýže v hrnci na plotýnce je lepší ji dát udělat do trouby, odtud ji mám vždy suchou a sypkou. Jen si musíte zajít na čas a teplotu. Ale to se časem vyzkouší a pak to jde samo.

pecenkav*
hodnocení

0x

Zatim tady ctu jenom vase vareni ryze po cesku, ale nikdo neporadil, jak ji uvarit takovou, jaka ma byt, a to je takova, aby drzela pohromade.

Kdyz ji poradne proplachnete a vyplavite z ni ty skroby, tak by se cinan nenajed, to same by se stalo pri vareni mastne ryze, zase by nedrzela pohromade, ale tak se prece ryze varit nema, ryze je prece od tech sikmookych, tak by se mela varit podle jejich receptu a ne z ni delat nejaky evropsky paskvil.

Ja osobne ji mam taky radsi, kdyz si ji muzu v podstate napichnout vidlickou a nozem si ukrojit jako knedlik a ne ji honit po zrnickach vidlickou po taliri.

skokycz*

někdy příští týden bych sem dal popis, jak rýží upravují sami Vietnamci... máme jednoho v práci a dnes jsem se ho ptal, jestli si rýži doma také dělají a jestli jí dělají na vietnamský způsob...prý ANO ... tak se ho v pondělí při odpolední zeptám. Jediné co vím na tuty, že na to používají speciální hrnec.

Přesně tak, rýže má správně držet pohromadě.

olaf71*

v české kuchyni rýže pohromadě držet nemá, v učení jsem za rýži, která se nesypala dostal špatnou známku. udělat lepivou rýži není problém. stačí udělat všechno špatně a bude to.

V české kuchyni ne, tam je spousta věcí řešena - kulantně řečeno - podivně a mnohdy ke škodě věci. Ona ani ta rýže nebude pro naši lokalitu příliš původní. Stejně jako další suroviny. Ale jinak s vámi samozřejmě souhlasím, o tom žádná.

skokycz*

taky se nejdená o rýži do české kuchyně a do českých jídel..že? O tom tu diskuse je.

olaf71*

asi jsi špatně četl otázklu.chce vařit sypkou rýži a to že jí přirovnává k Vietnamské, je podle mne omyl.

Jak Vietnamci nebo v čínské restauraci vaří rýži?Když ji uvařím doma ve vodě tak je nedobrá,rozměklá.Oni ji mají dobrou,suchou,tvrdou,bez vody.
otázku jsi četl špatně asi ty. o tom, že rýže má být sypká v otázce není ani slovo...

hodnocení

0x

Ahoj Kecale. Oni ji především vaří ve specielním hrnci na rýži. Mám ho už leta, neboť jsem se zeptala přímo u "pramene", tedy jich. Je výborná a nikdy ji nemůžeš zkazit. Ten hrnec stál tenkrát kolem šesti stovek. Ale poradím Ti postup, který jsem používala předtím. Rýži propláchneš, dáš do většího množství osolené vody a vaříš asi tak osm, až deset minut, je to podle druhu. Pak sleješ přes cedník a ten přikolpíš pokličkou, necháš nad tou horkou vodou v páře dojít. Teď už Ti neřeknu kolik přesně minut, mám ten hrnec, ale to vypozoruješ sám. Rýži ve varných pytlících, nikdy nekupuji. No, snad jsem to vysvětlila srozumitelně. Jestli Ti nebude něco jasné, zeptej se. Doplním ráda. Ahoj Suzy. :)

dreamboy

dobry den.

da se nekde sehnat ten spec. hrnec na ryzi? dekuji za info

georgina*

Je toho na netu mnoho, stačí zadat: vařič rýže Třeba zde: gastromex.cz/...

mall.cz/...

Ten hrnec jsem koupila v té obrovské tržnici někde u spalovny v Praze. Teď jsem volala, kvůli adrese, ale ten můj bývalý manžel nějak zblbnul, *bzum* a nemůže si vzpomenout. Má sklerózu v pokročilém stádiu *smich* , ale jdu k nim dnes večer a jeho manželka na tom je podstatně lépe, tak mi to snad řekne. Já tam byla naposledy asi před pěti lety a jelikož nejsem řidič, tak si to nepamatuji. Vím jenom, že to je u té spalovny, a ta je snad v Praze jenom jedna. Je to obrovská tržnice a prodávají tam absolutně všechno a za velice lidové ceny. Kupte si tam také jasmínovou rýži, mají originály v pytlích od deseti, do padesáti kil, a je výborná. Nesrovnatelně lepší, než ta, co koupíte v "našich" supermarketech. Oni tam mají totiž i své restaurace a vozí ji hlavně asi pro sebe, takže oni sami sebe, nešidí, a vědí, co mají koupit. Mají tam toho spousty co se koření a všelijakých omáček týče, obrovský výběr. Kdyby to bylo blízko mého bydliště, tak tam nakupuji v jednom kuse. Tak kdybych se dozvěděla víc o té adrese, určitě dám vědět. Suzy.

doplněno 01.10.11 15:13:

Také jsem koukla na ten odkaz od Georginy, a ten můj se hodně podobá tomu poslednímu, co je v nabídce kolem tisícovky. Ale já ho platila polovinu, a mám ho dodnes. Osobně bych doporučovala si tam zajet osobně, projít tam pár obchodů, a porovnat ceny. Tam ho koupíte stoprocentně.

juldab*

Ta tržnice je v ulici Tiskařská

doplněno 01.10.11 15:26:

maps.google.com/...

Bravo Juldab! Teď jsem se vrátila domů. Jsou to Malešice. Ta ulice se tak jmenuje! Snad si to tazatel přečte.

doplněno 07.04.15 17:17:

Pro kaci. Vůbec nechápu proč tohle píšete, když právě třeba zrovna já, jen o tři odpovědi výše o tom hrnci na rýži mluvím. A nejenom já. Vy přijdete s křížem po funuse a ještě se "obujete" do odpovídajících, že nikdo nedokázal odpovědět správně na otázku. Musíte lépe číst.

doplněno 07.04.15 17:21:

A pak, teda ta Vaše rada že se nemá rýže proplachovat, je úplně scestná a nevím kde jste na to přišla. Rýže se samozřejmě musí propláchnou a to nejméně dvakrát ve studené vodě. Když o tom nic nevíte, tak mlčte.

stani*

Dobrý den, jeden takový hrnec na vaření rýže jsem podědila. Bohužel nevím jak s ním pracovat, nebyl u toho návod. Poradíte? Děkuji.

vanda*

Ptala jsem se vietnamky kde děláme chybu při vaření rýže a ona mi řekla, že rýži nesolí a vaří ji pomalu 30min v malém množství vody.Hodně vody je špatné, rýže ji nasaje a ztrácí chut i barvu.V klasickém hrnci to nejde, ale v troubě ano.

Orestuji rýži na plotně, zaliji vodou jen do výše rýže a peču v troubě až se voda úplně vyvaří.

xray

zásadně nekupuji rýži v českém krámě, a nejhorší je ta pytlíková. Dlouho jsem zkoušel tu správnou rýži a objevil jsem thajskou jasmínovou u vietnamce a dostal jsem radu jak ji vařit. ve větším balení se dá koupit i v Sapě.

Rýži zásadně neproplachuju /ikdyž osobně jsem viděl japonku která jí proplachovala tak dlouho, že rýže byla skoro průhledná/. Takže neproplachuji.

Na jeden díl rýže dám tak 1,2 dílu studené vody. Vařím v hrnci s tlustým dnem, který aukumuluje teplo. Když přijde k varu, uberu na minimum a rýži ve vodě promýchám, dále už neodkrývám a nechám přesně 8minut vařit. Pak jde rýže klasicky po abičkovsku do peřin. Po půlhodině v peřinách rýži vařečkou pročechrám. Je hotovo. Rýže je krásně voňavá a lepivá, tak akorát.

nikdo*
hodnocení

0x

Sice je to už hodně starý dotaz, ale suzymon mě vyprovokovala k odpovědi. Rýži zásadně neproplachuji. A sypká rýže se dá připravit i bez rýžovaru. A to postupem, který tu popsal vladislav, 02.07.11 v 00:37. Dělám ji téměř stejně. Rýži orestuji na sucho na hluboké pánvi, potom zalít 2,5násobkem vody, komu chutná, tak půlky cibule se zapíchanými hřebíčky. Vařit pod pokličkou, do spotřebování vody, cca 10-15 min. Potom nechat ještě pod pokličkou do změknutí. Tímhle postupem získáte krásnou, měkkou, sypkou rýži. Nevím jestli ji takhle vaří vietnamci, ale dotaz zněl na sypkou rýži.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]